שומן טרנס – החוק החדש והדיאטה שלך

שומן טרנס

בארה"ב, החליט מנהל המזון והתרופות שלא לעמוד מהצד בחיבוק ידיים אלא לחוקק חוק שימנע הימצאות של שומן טרנס במוצרי מזון.

הם קבעו שתוך שלוש שנים יופסקו יצור מאכלים המכילים שומני טרנס, וייאסר שיווקם.
ארה"ב היא קהילה של אנשים הסובלים ממחלות רבות הקשורות למשקל עודף, ההשמנה היא בעיה רפואית לאומית והם מנסים לטפל בבעיה.

הידיעה על כך הגיעה לתקשורת ואני חייכתי מאושרת.
למה? – המשיכו לקרוא.

קודם בואו נבדיל בין שלושה סוגים של שומנים שיש באוכל שלנו
קבלו הסבר יפה שמצאתי ברשת:

יש 3 סוגי שומן שונים: שומן רווי, שומן בלתי רווי ושומן טרנס

שומן רווי – נחשב לשומן פחות בריא, הוא אינו חיוני לגוף ואין לו שום תפקיד במניעת מחלות כרוניות. הוא נמצא בעיקר במזונות מן החי (חלב מלא, שמנת, גבינה, חמאה, בשר בקר, שמן קוקוס) כמו כן בשמן קוקוס ושמן דקלים מן הצומח.

שומנים בלתי רווים – נחשבים לשומנים בריאים יותר ודיאטה בריאה צריכה להכיל אחוז גבוה יותר של שומנים אלה. יש 2 סוגים של שומנים בלתי רוויים: שומן חד בלתי רווי (נמצא בשמן זית,שמן קנולה, אבוקדו, שקדים) ושומן רב בלתי רווי (נמצא בדגים- סלמון, מקרל, הליבוט, אגוזים, זרעים כגון זרעי פשתן, שמן חמניות ושמן תירס).

שומן טרנס – גם הוא נחשב לשומן לא בריא שאינו חיוני לגוף הוא שומן שנוצר באופן תעשייתי ונמצא בעיקר בדברי מאפה ומזונות מעובדים שונים.  ברשימת הרכיבים התזונתיים ניתן לזהות אותו כך: שומן מוקשה מהצומח או שומן מוקשה חלקית מן הצומח.  יש גם שומן טרנס טבעי בכמויות זעירות בבשר ומוצרי חלב של מעלי גרה. דוגמאות למזונות שמכילים שומן טרנס: חטיפים למיניהם, דברי מאפה למיניהם, מרגרינה, מזון מטוגן.

מהו שומן טרנס?

שומן טרנס הוא שמן צמחי, אשר הפכו אותו בתהליך תעשייתי למוקשה.
השומן המוקשה זול לייצור והוא נפוץ מאוד בהרבה מאכלים, במיוחד באלה שאנחנו קונים מוכנים. אוכל תעשייתי, מעובד שנמכר מוכן לאכילה.

מה הבעיה עם שומן טרנס?

משך עשרות שנים מצטברות להן ראיות ממחקרים שונים המעידות חד משמעית שיש קשר בין אכילת שומן טרנס לבין מחלות לב.
צריכה של שומני טרנס מעלה את רמת הכולסטרול הרע ומרידה את כמת הכולסטרול הטוב, לכן ההמלצה היא לצרוך כמה שפחות שומני טרנס בשאיפה שלא לצרוך אותם בכלל.

באיזה מאכלים למשל יש שומני טרנס?

הבולטים במאכלים המוכנים, אלה שיש בהם הרבה שומן טרנס הם: הבורקסים, כל מה שעשוי מבצק עלים, עוגיות, עוגות, מאפים, מלאווח, ג'חנון….
שמתם לב שכל אלה עשויים מקמח?
מאכלים אלה כשהם מיוצרים בבתי החרושת, מוספים אליהם כמויות גדולות של שומן טרנס, והם הופכיפ למוקשי בריאות רציניים.

שומן טרנס

טוב, אז שומן טרנס לא בריא. אבל מה עם הדיאטה?

מנקודת מבט דיאטטית, שומן הוא בעיה.
אכילת שומן מכל סוג צריכה להילקח בחשבון בתוך התפריט של הדיאטה כיון שהוא מכיל כמויות עצומות של קלוריות ובמקרים רבים אלה קלוריות חסרות ערך תזונתי ומיותרות לנו.
גם בדיאטה חשוב לצרוך שומנים, אבל אלה צריכים להיות מסוג השומנים הבריאים, כמו שיש באבוקדו, זיתים, טחינה, שקדים ואגוזים.
גם שמן אבוקדו, שמן זית ושמנים צמחיים אחרים נחשבים לבריאים וחשובים. אכילת מזונות שיש בהם רמה גבוהה של שומן בלתי רווי – מומלצת לבריאות, אך כיון הם מכילים כמויות גדולות של קלוריות יש להתייחס לערכם הקלורי כשמשלבים אותם בתפריט המיועד לדיאטה להרזיה.

אז מה משמח אותי?
הנסיון מראה כי זמן מה לאחר שהFDA האמריקאי עושה צעד משמעותי, ממהרים ארגוני הבריאות העולמיים לבחון את עצמם ולבצע אותו גם כן.
נכון שכיום אין אפילו הנחיה של משרד הבריאות שקובעת כי יש לרשום על מוצרי מזון בבירו שהם מכילים שומני טרנס, מה שקיים בארה"ב כבר מזמן, אבל עדיין כיון שהFDA קבע שתוך שלוש שנים אל ייוצרו מוצרים המכילים שומן טרנס, ניתן לקוות שגם בארץ נראה הפסקה של יצור מוצרים כאלה המזיקים לבריאות… ומשמינים.
אז יש תקווה ולכן החיוך 🙂

שיתוף ב facebook
שיתוף ב google
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב pinterest

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב pinterest
שיתוף ב whatsapp
שינוי גודל גופנים