ההתמכרות למתוקים הורסת את הדיאטה?

התמכרות למתוקים

האם גם אתם מכורים למתוקים?
בידקו את עצמכם.
המכורים למתוק נתקפים תשוקות עזות לאכול משהו שמורכב מפחמימות, בדרך כלל מאפה מתוק.
התשוקה לאכול עוגות, עוגיות, ופלים, לחמניות, ממתקים, שוקולד וחטיפים מתוקים, מוצרים המכילים פחמימות וסוכר.
לפעמים אנחנו בכלל לא יודעים שהמזון מכיל סוכר.
למשל, רטבים מוכנים לפסטה מכילים הרבה מאוד סוכר. לכן אכילה של פסטה (פחמימות) עם רוטב מוכן גם היא מתאימה לתבנית האכילה של המכורים למתוקים.

ההתמכרות למתוק מאוד נפוצה. רוב האנשים לא מסוגלים לסרב למאכל מתוק.
בגלל שההתמכרות כל כך נפוצה היא אינה מוגדרת כבעיה אלא כמצב נורמלי.
הבעיה מתחילה, בהגדרה, רק כשהמכורים לא יכולים לעצור בעצמם ומחסלים כמויות לא סבירות של מאפים ומתוקים.

רבים מהמכורים למתוק חושבים שאין להם מספיק כוח רצון כדי להתמודד עם החשק כשבעצם הבעיה אינה קשורה בכלל לכוח הרצון שלנו.

מה גורם לתשוקה למתוקים?

המקור שיוצר את ההשתוקקות למתוקים קשור לפעילות כימית במוח שלנו.
במוח יש כימיקלים שתפקידם לפקח על התיאבון על מנת להבטיח את הההישרדות שלנו. אחד מהם הוא הסרוטונין.
הסרוטונין יוצר בנו תחושה של שלווה ומצב רוח טוב.
כשאנחנו אוכלים פחמימות ומתוקים עולה רמת הסרוטונין במוח ואנחנו מרגישים טוב.
בכל פעם שרמת הסרוטונין יורדת אנו נתקפים בתשוקה למתוקים, כדי להעלות אותה מחדש.

 מה גורם להתגברות התקפי התשוקה למתוקים?

יש מצבים בהם מתגברים התקפי התשוקה למתוקים. מצבים כמו הפסקת עישון, מצב נפשי מעורער, מצב הורמונלי, מחזור חודשי וכדומה.
במצבים אלה נוצרים התקפי תשוקה למתוקים גם אצל מי שבדרך כלל לא כל כך מכורים למתוקים, על אחת כמה וכמה אצל אלה שצורכים פחמימות ומתוקים בכמויות גם בימים רגילים.

טעות גדולה שעושים המכורים למתוקים

המכורים למתוק נוטים לעשות טעות רצינית בניסיון להתמודד עם ההתמכרות למתוקים. הם מנסים להוריד לגמרי את המאכלים הפחמימתיים והמתוקים מהתפריט שלהם.
הם מורידים את הפסטה, האורז, הלחם ושאר מזונות פחמימתיים מהתפריט לגמרי ובכך יוצרים נפילה עצומה של רמת הסרוטונין במוח ויוצרים תשוקה מוגברת לפחמימות.
השינוי במערך הכימיקלים במוח בצורה דרסטית כזו אינו מומלץ למכורים למתוקים.
מכורים למתוק שמחליטים להיכנס לדיאטת חלבונים ללא או כמעט ללא פחמימות, ברוב הגדול של המקרים לא יצליחו לעמוד בהחלטה והדיאטה תישבר.
גם כשההחלטה היא להיכנס לדיאטת כסאח , דיאטה קיצונית הבנויה על צריכה של מעט מאוד קלוריות ביום אינה מומלצת.
דיאטה כזו עלולה להכניס אותם למצב רוח ירוד, לדכדוך ומשיכה עזה לאכילת פחמימות ומתוקים.
שימוש בממתיקים מאכותיים, גם הוא אינו מומלץ למכורים למתוק. הטעם המתוק המגיע אל הלשון גורם למוח להמתין לפחמימות שירעלו את רמת הסרוטונין, וכשהפחמימות אינן מגיעות המוח ייצור מצב של תשוקה למתוקים כדי לפצות על החסר.

התמכרות למתוקים

אז מה עושים כדי להצליח להתמודד עם התשוקה למתוקים ופחמימות?

קודם כל, כמו בכל מקרה אחר של התמכרות, חשוב להכיר בקיום הבעיה.
הגדירו את עצמכם כמכורים למתוקים והבינו שיש להתייחס למצב ולשלב בתפריט פחמימות כדי לאפשר לגוף להמשיך לתפקד כרגיל.
אבל – הפחמימות שנשלב בתפריט יהיו פחמימות מורכבות, עשירות במרכיבים תזונתיים כמו לחם מלא, פסטה מקמח מלא, אורז מלא, דגנים מלאים מכל הסוגים וירקות בעלי רמת עמילן גבוהה.

נסו למקד מהי התשוקה האמיתי שלכם. האם זה משהו קר ומתוק? האם זה משהו פריך ומתוק? האם זה משהו חם ומתוק?.
נסו להגדיר את המאפיינים המרכזיים של התשוקה, וכשמצאתם אותם נסו למצוא חלופה בריאה יותר שתיתן לכם בדיוק את התחושה האהובה, בפחות נזק בריאותי וביותר עושר בריאותי.
למשל, אם ההמתכרות היא לגלידה, נסו לעבור ליוגורט ביו שתוסיפו לו פירות מתוקים ותקפיאו.
אם לא מצאתם חלופה בריאה ומספקת, חיזרו למקור.
שום פשרה לא תעבוד כאן. ההתמכרות דורשת את סיפוקה ולא תרגע עד שתקבל את מה שמרגיע אותה.

מחקרים הוכיחו כי התשוקה למתוקים מגיעה בגלים של כ- 15 דקות. לכן, כשאתם מרגישים את הדחף לנשנש משהו מתוק, נסו לעסוק במשהו אחר ולדחות את סיפוק הדחף לעוד רבע שעה.
המחקרים טוענים שאם עברןו 15 דקות מרגע תחילת הדחף קיים סיכוי שהוא יירגע גם בלי לאכול משהו או עם אכילה של מעט מהמתוק.

שימו לב לתווית על האוכל שלכם. ברוב המזונות אפשר לראות כמה סוכרים ופחמימות יש במנה ממנו. נסו לצמצם צריכה של מזונות המכילים הרבה מאוד סוכר, כמו דגני בוקר, סוכריות, משקאות ממותקים, מוצרים על בסיס קמח לבן, רטבים מוכנים וכדומה.

על מנת לשמור על רמת סרוטונים קבועה במוח חשוב לאכול לעיתים קרובות. לאכול 6 ארוחות קטנות במשך היום היא דרך מצוינת לשמור על רמת סרוטונין קבועה ורמת סוכר קבועה בדם.
התוצאה: רמת שובע קבועה משך היום והפחתה בכמות התקפי החשק למתוקים.

פעילות גופנית. פעילות גופנית היא הדרך הטבעית להעלות את רמת האנדורפינים במוח. האנדורפין הוא כימיקל פעיל במוח שמייצר בנו מצב רוח טוב ותחושת רווחה נפשית. ההרגשה כשרמת האנדורפין גבוהה כל כך טובה שהחשק לאוכל בכלל ומתוקים בפרט נרגע.
פעילות גופנית היא דרך מצוינת לא רק להגביר את חילוך החומרים בגוף, לא רק לשרוף קלוריות אלא גם למנוע נשנשת מכל הסוגים.

המכורים למתוקים לא באמת יכולים לעשות דיאטה. מה שהם צריכים הוא לבנות לעצמם תוכנית אכילה שהיא אורח חיים ולהתמיד בה, בכל יום מחדש, כשהמטרה היא לרזות כחצי קילו לשבוע.
ברוב המקרים כשמכורים למתוקים מנסים לרזות מהר יותר, הם מתקשים יותר מאשר רוב באנשים, הדיאטה נשברת והתסכול גובר.
נוצר מעגל אימה של דיאטות שנכשלות, הגורמות לתסכולים שגורמים לאכילת יתר של פחמימות ומתוקים.

אם גם אתם מגדירים את עצמכם כמכורים למתוקים, נסו להבין את עצמכם, להתייחס למצבכם ולהתמודד בהתאם.

הגישה הנטורופתית לגמילה ממתוקים

הנטורופתים מציעים גישה מעט שונה להתמודדות עם ההתמכרות למתוקים, כשהמטרה היא לעבור גמילה ממתוקים.

העיקרון הראשון בגישה הנטורופתית היא דיאטת ניקוי רעלים לגוף. כמה ימים של אוכל טבעי בלבד. כלומר ירקות בלבד, חלבונים מהצומח ושומנים טבעיים (אגוזים, שמן זית וטחינה).
השלב הראשון קשה אך הוא נמשך רק שבוע.
שבוע בלי פחמימות, בלי פירות, מיצים, מוצרים מהחי ומתוקים.
הנטורופתים טוענים שאחרי שבוע כזה החשק למתוק נרגע ורק אז ניתן להתחיל לאכול לפי תפריט מאוזן במטרה לרזות.

העיקרון השני הוא לשלב בתפריט מאכלים המעלים את רמת הסרוטונין במוח. מאכלים כמו עוף, טונה, חלב סויה ויוגורט טבעי.

העיקרון השלישי הוא לשלב בתפריט מאכלים בעלי אינדקס גליקמי נמוך, מאכלים שאינם מעלים את רמת הסוכר בדם כמו פחמימות ומתוקים ושומרים על רמת שובע לאורך זמן. מאכלים כמו דגנים מלאים, קטניות, אגוזים וירקות.

העיקרון השלישי הוא לוודא שיש בתפריט כמות מספקת של חלבונים. אכילה של מעט מדי חלבון גורמת לתחושת רעב. אכילה של עוף, מוצרי סויה, יוגורט טבעי וביצים מטפלת בעניים החלבונים בתפריט.

העיקרון הרביעי הוא לאכול פחמימות מורכבות ומלאות. אורז מלא, לחפ מלא, דגנים מלאים מכל הסוגים, עשירים בסיבים תזונתיים משביעים ומרגיעים את הצורך לנשנש.

העיקרון החמישי הוא לצרוך חומצות שומן חשובות. אכילת זרעי פשתן, אגוזי מלך, שמן זית, דגים וטחינה תספק חומצות שומן חשובות לגוף ותעזור לנטרל את החשק למתוקים.

העיקרון השישי הוא לא לאכול אוכל שאין בו ערך בריאותי. לוותר על אוכל משומר, אוכל המורכב מקמח לבם וסוכר לבן, מיצים ומתוקים. ויתור על מקורות אלה של פחמימות ריקות וסוכר יעזור לשמור שלא ליצור את מעגל התשוקה למתוקים מחדש.

העיקרון השביעי הוא לוותר לגמרי על מוצרי דיאט. מוצרי דאט מהתלים במוח. הם יוצרים בו המתנה לפחמימות שלא מגיעות כשאוכלים דיאט ובעצם גורמים לתשוקה לאכילת מתוקים.

נטורופתים מציעים גם לבצע בדיקת דם. לפעמים המשיכה למתוקים נובעת ממחסור בויטמינים מקבות B או ברזל.

ההתמכרות למתוקים היא נושא חשוב כשמדברים על דיאטות להרזיה וסיבות למה הן לא עובדות.

אבל העקרונות להתמודדות עם ההתמכרות למתוקים דומים ואת רובם העליתי בכתבה.

תפריט דיאטה למכורים לפחמימות ומתוקים

כל תפריט דיאטה שיכיל מספיק פחמימות יכול להתאים למכורים לפחמימות ומתוקים.
דיאטה אידאלית לסובלים מבעיה זו היא דיאטת הלחם
הקליקו למידע על דיאטת הלחם של אולגה רז
ועוד דיאטת לחם

תוסף תזונה להרזיה המיועד למכורים למתוק

תחום תוספי התזונה להרזיה גם הוא מתייחס לבעיית ההתמכרות למתוקים.
אחד מתוספי התזונה המיועדים לעזור לרזות מהר יותר שלוקח בחשבון את התקפי החשק למתוק הוא הגרסיניה קמבוג'יה.
כדורי הגרסיניה קמבוג'יה מאיצים את שריפת האנרגיה בגוף וגורמים לשריפת קלוריות מוגברת, מדכאים רעב פיזי ו… מרגיעים את החשקים לנשנש.
אז אם אתם מכורים למתוקים ומתקשים לאכול לפי תפריט דיאטה להרזיה, אולי תרצו לנסות את כדורי הגרסיניה קמבוג'יה.
כל הפרטים על הגרסיניה קמבוג'יה – כאן.

הערה:
האמור כאן מתייחס רק לאנשים המוגדרים בריאים.
במקרים של מצבים בריאותיים המטופלים על ידי תרופות מרשם יש להתייעץ עם הרופא המטפל.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

הכיני גופך לקיץ!

מוצרי ההרזיה המובילים בארה"ב